Datering
Maker Onbekend

Eén van twee knoppen van een schaatsstok voorzien van medailles waaronder die van een Elfstedentocht en een Elfmerentocht.

Eén van twee knoppen. Gedraaid hout. Aan de onderzijde voorzien van een gat voor een stok. Aan beide knoppen zijn met schroeven en krammen medailles bevestigd. Aan A zijn dit: een Elfstedenkruisje, een medaille van de Noorderrondrit (72km) gedateerd 8-1-40, een medaille van een onbekend schaatsevenement, een medaille van een Elfmerentocht (1940 of 1941) en een medaille van de Noorderrondrit (150km) gedateerd 18-1-'41. Aan B zijn bevestigd een medaille van een Noorderrondrit (72km) gedateerd 8-1-40 en een medaille van een Noorderrondrit (150km) van een onbekend jaar. Aan krammetjes hangen nog de oogjes van twee medailles die ooit zijn losgeraakt.
De knoppen zijn gebruikt door Jan Brouwer (Groningen 29-10-1906 - Zuidhorn 1996). De medailles behaalde hij bij schaatstoertochten. Het elfstedenkruisje werd behaald tijdens één van de tochten in de Tweede Wereldoorlog die werden verreden in 1940, 1941 of 1942. Ook de overige medailles stammen, voor zover gedateerd althans, uit die jaren. Meerdere medailles zijn behaald bij de Noorderrondritten. Deze schaatsotcht door de provincie Groningen werd op 8 januari 1940 voor het eerst verreden. De tocht kan worden verreden in twee afstanden: 75 (was destijds 72) en 150 km. Jan Brouwer gebruikte de stok vermoedelijk tijdens de tochten. Op een foto uit 1955 (FSM001029217) is dhr. Brouwer te zien schaatsend 'aan de stok' met zijn dochter (tevens schenkster van de knoppen) op de vijver van de Hamburgerstraat in Groningen. De foto is opgenomen in de fotocollectie onder het nummer:

Identificatie
Titel
Eén van twee knoppen van een schaatsstok voorzien van medailles waaronder die van een Elfstedentocht en een Elfmerentocht.
Objectnummer
FSM-2013-012-B
Objecttype
  • Schaatsstokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025061
Over
Onderwerpen
  • Elfstedenkruisjes
  • Elfstedentochten
  • Elfmerentochten
  • Schaatstoertochten
  • Groningen
Werk
Hoogte
12 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA