Datering
Maker Rein Miedema

Rein Miedema - Zeegezicht met tjalk

Schilderij. Olieverf op doek. Afbeelding van een tweemasttjalk onder zeil op open zee. Linksvoor een boei. op de horizon meerdere schepen. Gesigneerd R. Miedema 1892
Rein Miedema. Geboren Harlingen 19 aug. 1835 en gestorven Rotterdam 23 april 1912. Zijn vader Simon Miedema, een Harlinger ijzerkramer, was lid van het Harlinger tekencollege ‘Tot Nut en Vermaak’. Tot 1861 woonde en werkte Rein Miedema in Harlingen. In genoemd jaar vertrok hij naar Rotterdam, alwaar hij zich aanvankelijk liet inschrijven als stucadoor. Pas op latere leeftijd wijdde hij zich (volledig) aan de schilderkunst en vanaf 1886 liet hij zich alleen nog kunstschilder noemen. Blijkens de documentatie van de RKD was Rein tevens leraar aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Miedema tekende en schilderde vooral zee- en riviergezichten met schepen. Drie zoons van Rein Miedema kozen ook een kunstzinnig beroep. Simon (1860-1934) werd beeldhouwer, Johan (1870-1952) werd kunstschilder en Nicolaas (1871-1916) werd musicus en kunsthandelaar.
- R. Miedema, Mijn vader en zijn werk (Lochum, 1934) (een boek handelend over de beeldhouwer Simon Miedema (1860-1934), zoon van Rein waarnaar ook slechts in de inleiding verwezen wordt.)

Identificatie
Titel
Rein Miedema - Zeegezicht met tjalk
Objectnummer
FSM-2019-001
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Zeegezichten
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025542
Over
Onderwerpen
  • Tjalken
    Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.Originally Dutch round-built, stretched cargo ship with full bows, strongly curved bilges, flat bottom and shallow draught. Intended for transportation of goods by inland waterways and sometimes coastal navigation. (AAT)Dutch, round-built, stretched cargo ship with full bows, flat bottom and shallow draft. Sailing area: inland waters, limited coastal navigation.Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)
Werk
Breedte
47.4 cm
Hoogte
33.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Rein Miedema
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Canvas
    Dichtgeweven stof in verschillende gewichten; wordt meestal gemaakt van vlas, hennep, jute of katoen en vooral gebruikt voor zeilen, dekkleden en stoffering en als ondergrond voor olieverfschilderijen. Het wordt ook gebruikt voor rasterachtig gaas dat van soortgelijke materialen is gemaakt en wordt gebruikt als ondergrond voor borduurwerk. (AAT-Ned)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden