Datering
Maker Fa. D. van der Neut

Monster van de giek van een 12m2 sharpie afkomstig uit mastmakerij Van der Neut te Lemmer.

Monster. Doorsnede van een giek. Twee helften in de lengte op elkaar gelijmd met een uitsparing voor het verdikte onderlijk van het zeil. Op een kops eind de notitie: 'Sharpie'. Gelakt
In 1927 begon Dirk van der Neut, afkomstig uit Alphen aan de Rijn, een houtwarenfabriek in de voormalige touwwinkel met kantoor, smederij en woonhuis van de voormalige mast- en blokmakerij wed. S.J. de Vries. Houtwaren fabriek Van der Neut specialiseerde zich in het maken van masten, gieken, gaffels, kluiverbomen en jachtblokken voor platbodems. De kleinzonen van Dirk namen in 1989 de zaak over van hun vader Dirk (jr) en hun oom Wim. In 2008 hield het bedrijf op te bestaan. Het pand werd in 2015 heropend als deel van het Hotel Lemmer. Delen van het oorspronkelijke interieur en van de inventaris zijn daarbij behouden. (bron: Spanvis.com en LC)

Identificatie
Titel
Monster van de giek van een 12m2 sharpie afkomstig uit mastmakerij Van der Neut te Lemmer.
Objectnummer
FSM-2020-029-C
Objecttype
  • Mastwortels
    Masttopversiering op het uiteinde van de trommelstok. De mastwortel is een stuk houtsnijwerk dat vaak uit een aantal fraai bewerkte ringen, die naar boven toe in diameter afnemen, bestaat. Op jachten werd deze vaak verguld. (De Binnenvaart)Uit hout gesneden stukken versiering die in de 17e, 18e en 19e eeuw de masttop en de nok van de spriet (soms ook de vlaggestok) van Nederlandse en Vlaamse binnenschepen en jachten versierden. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025722
Over
Onderwerpen
  • Twaalf-kwadraat-klasse
  • Mastmakerijen
  • Lemmer
Werk
Breedte
4.6 cm
Hoogte
6.0
Lengte
11.6 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Fa. D. van der Neut
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA