Datering

Kachel met 'Lam Gods'

Een kachel is een verwarmingsmiddel waarmee je je leefruimte opwarmt. Dit doe je door een brandstofmiddel, zoals hout, aan te steken. Doorgaans zijn kachels van gietijzer. Gietijzer is een geleidend materiaal. Hierdoor verspreidt de warmte zich sneller door de ruimte. Alhoewel kachels pas in de negentiende eeuw echt populair werden, zijn er meerdere vroege exemplaren bekend, zoals deze kachel uit 1625-1675. Op de voor- en achterkant is een wapenschild met daarop het Lam Gods (Agnus Dei) afgebeeld. Het Lam Gods is een symbolische verbeelding van Jezus Christus. In het Christendom wordt Jezus gezien als de zoon van God. Het wapenschild is omringd door putti of cherubijnen (engelen) met daarboven twee guirlandes (slingers), twee kransen en een mascaron (een menselijk, dierlijk- of fantasiegezicht). Onderaan is een banderol (tekstband) met daarop de tekst (slechts gedeeltelijk leesbaar): AD AM.DAMEN.F.. . Op beide zijkanten is aartsengel Michaël afgebeeld, die met een speer een draak dood.

Identificatie
Titel
Kachel met 'Lam Gods'
Objectnummer
B1950-033
Objectcategorie
verwarmingsuitrusting (interieurinrichting)
Objecttype
  • kachel
    Kachels zijn verwarmingstoestellen met gesloten vuur. Doorgaans zijn in Nederland ijzeren kachels gebruikt. Reeds eind 15de eeuw werden in de Elzas kachels van gietijzer gemaakt. Kachels zijn ook van steen vervaardigd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000032
Werk
Breedte
60.00 cm
Hoogte
106.00 cm
Diepte
40.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
  • Gegoten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden