Datering

Vijzel met stamper

Vijzel met stamper. De kom heeft een klokvormig lichaam met profilering aan de voet. In het midden en aan de onderkant is een tekstband zichtbaar. Verder is de kom voorzien van twee staande tweehoekige oren in elkaars verlengde. De binnenwand is glad. De tekst op de tekstband wordt gescheiden door lelies en luidt: "Ihesus maria iohannes aano diu m cccc xcviii"

Identificatie
Titel
Vijzel met stamper
Objectnummer
C1921-005
Objectcategorie
voedselbereidingsuitrusting
Objecttype
  • vijzel
    Een vijzel is een ijzeren omhulsel waarin een schroefstang omhoog of omlaag gedraaid wordt door middel van een horizontale stang die door het boveneinde ervan is gestoken. Op de schroefstang is een verbreed gedeelte dat enigszins beweegbaar is.Schroefgang die water naar boven kan schroeven (schroef van Archimedes). De vijzel is gedeeltelijk omhuld door een kom. Sinds 1638 in poldermolens toegepast. Opvoerhoogte 4-5 m. Oorspr. geheel van hout, nu meestal van staal. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000074
Werk
Breedte
17.50 cm
Hoogte
23.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)Cast iron is hard, brittle and nonmalle iron obtained by melting pig iron in a cupola furnace. Sometimes limestone is added, purifying the iron of sulfur, phosphorus, etc. It has been used since the fifteenth century. Cast iron received wide application, especially in the nineteenth century, for numerous components in construction, such as anchor rosettes, gutters, hood parts and columns, as well as for bridges, tombs, greenhouses and even entire buildings, such as the Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam (1861). Elements for lighthouses were also made of cast iron and assembled on site. The last iron foundry of importance in the Netherlands closed in 1983. (Haslinghuis)
Techniek
  • Gegoten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden