Datering

Rembrandtkan

Rembrandtkannen werden van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw gemaakt. Ze werden vaak gebruikt als maatkan, schenkkan of drinkkan. Het is onbekend waarom deze kan-soort ‘Rembrandt’ wordt genoemd. Het gaat hier waarschijnlijk om een fantasienaam (verzonnen benaming) die in de negentiende eeuw is ontstaan. Deze kan komt uit de eerste helft van de achttiende eeuw en is gemaakt in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (Noordelijke Nederlanden, het huidige Nederland). Een Rembrandtkan kun je herkennen aan de rechtopstaande voet, de bolle kanlichaam dat overgaat tot een cilindrische (koker- of buisvorm) hals en de bolle deksel waarop een verhoogd medaillon (ronde of ovale versiering) te zien is. Deze medaillon is meegegoten in het tin en dus niet achteraf aangebracht. Daarnaast is deze kan versierd met groeven (inkervingen) op de deksel, bovenaan de bolling van het lichaam en op de hals. De deksel kun je openen met behulp van een S-vormige duimrust.

Identificatie
Titel
Rembrandtkan
Objectnummer
C1951-001
Objectcategorie
eet- en drinkgerei
Objecttype
  • kan
    Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000114
Werk
Breedte
17.10 cm
Hoogte
19.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.Pewter is an alloy of tin (80-90%) with lead (20-10%), nowadays with antimony.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden