Datering

Blauw/wit wapenbord

De naam van dit wapenbord is dubbelop. Het gaat hier om een bord met daarop een (familie)wapen. Maar het afgebeelde (familie)wapen wordt vaak ook een wapenbord genoemd. In de twaalfde eeuw beginnen ridders met het beschilderen van hun schild. Uiteindelijk komen hier wapenborden uit. Wapenborden bestaan uit symbolen en kleuren met ieder een eigen betekenis. Zowel personen, families, gemeentes en landen kunnen een wapenbord hebben. Het wapenbord op de spiegel (midden) van dit bord bestaat uit een schild met daarop een klimmende of Hollandse leeuw. Daarboven is een helm met helmteken (nog een klimmende leeuw) afgebeeld. Om alles heen is een dek- of helmkleed te zien, lijkend op een acanthusblad. Onder het schild staan de letters GHV. Op zowel de spiegel als de kraag (rand) is een sierrand aangebracht. Alhoewel de blauwe beschilderingen waarschijnlijk gebaseerd zijn op Delfts blauw, staat blauw symbool voor eerlijk of koninklijk. Daarnaast staat de leeuw symbool voor moed.

Identificatie
Titel
Blauw/wit wapenbord
Objectnummer
C1990-021
Objectcategorie
eet- en drinkgerei
Objecttype
  • bord
    Een bord is een ronde, vlakke vorm, waarvan de hoogte opvallend kleiner is dan de diameter (ongeveer 1:4). De diameter is bepalend voor de specifieke functie. Een bod kan voorzien zijn van standwerk idvv lobben, pootjes of standring. Borden zijn vervaardigd van uiteenlopende materialen, waaronder aardewerk, metaal, glas, hout en bot, en komen voor vanaf ROMV. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000159
Werk
Breedte
25.70 cm
Hoogte
3.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.Pottery is a fragile, low-temperature fired (600-900°C), porous ceramic that can be all kinds of color, with or without glaze.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden