Datering

Kerkkandelaar in drie delen

Kerkkandelaar in drie delen. De geleed klokvormige voet is halverwege voorzien van een scherp randprofiel en vormt een geheel met de geprofileerde balustervormige stam. Hierop is een verdiepte, met ringen gedecoreerde vetvanger met opstaande rand bevestigd. Op de vetvanger is met klinknagels een kaarsenpin bevestigd. De kaarsenpin eindigt aan de bovenzijde in een punt. In de voet zijn drie gaten geboord.

Identificatie
Titel
Kerkkandelaar in drie delen
Objectnummer
C1914-154
Objectcategorie
verlichtingsmiddel
Objecttype
  • kaarsenstandaard
    Hoge standaarden die meestal zijn bedoeld om op de vloer te staan, uitgerust met armen met kaarshouders. Er bestaan ook kortere versies om op tafels en andere verhoogde oppervlakken te gebruiken. (AAT-Ned)
  • kandelaar
    Kolom- of balustervormig gestel met verbrede voet en een schaaltje of bekervorm aan de bovenzijde (bobèche) om een kaars op of in te plaatsen. Aan de stam kunnen meer armen zitten voor meer kaarsen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000169
Werk
Hoogte
26.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Gegoten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
  • Afgedraaid
    Draaien is een techniek voor het vormgeven van een replica bij restauratie van ceramiek. Pleistermateriaal wordt met een mal op een draaitafel in de vorm gedraaid en dan wordt daarin de plaats uitgesneden waarin delen van het voorwerp passen.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden