Datering

Kruithoorn van koehoorn

Kruithoorn gemaakt van de hoorn van een koe. Aan de bovenzijde van de koehoorn is een punt bijgesmeed waaraan een ketting is bevestigd. Hieraan heeft oorspronkelijk een dop gezeten die nu ontbreekt. De onderzijde van de hoorn wordt afgesloten door een houten schroefdop op een houten sluiting. Deze is aan de binnenkant met klinknagels vastgezet. Verder is de hoorn voorzien van een plat koperen oog, waarmee hij aan een draagriem kan worden bevestigd.

Identificatie
Titel
Kruithoorn van koehoorn
Objectnummer
M2008-043
Objectcategorie
wapenaccessoire
Objecttype
  • kruithoorn
    Een constructie die gebruikt wordt om buskruit te storten of te geleiden. Hij is er in uiteenlopende materialen zoals hertshoorn, koper, hout, messing of ivoor. De kruithoorn wordt gebruikt om primitieve vuurwapens te laden. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000248
Werk
Breedte
14.00 cm
Hoogte
39.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hoorn
    Dierhoorn die in de middeleeuwen als signaal-instrument werd gebruikt voor het oproepen van de gelovigen, het aanroepen van het heilige of afweren van het kwaad. Vaak versierd met gesneden ofmetalen banden. Kon ook dienen als reliekhouder. De ivoren hoorn wordt ook olifant genoemd.
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
  • Gesmeed
    Het vormgeven aan metaal door middel van verhitten en hameren. (AAT)
  • Geklonken
    Klinken is het maken van sterke metaalverbindingen met behulp van klinknagels, ook wel genoemd klinkbouten. Klinknagels zijn cilindervormige stiften, al of niet voor zien van één kop. Nadat een hete klinknagel in een klinkgat is gebracht, wordt aan een of twee zijden een kop gesmeed zodat de betreffende onderdelen opgesloten zitten. Na afkoeling zijn de onderdelen strak verbonden. Voordat lassen gangbare praktijk werd, werden ijzerverbindingen van vele grote werken, zoals bruggen en spanten, met klinknagels tot stand gebracht.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden