Datering

Kandelaar

Een knopen- of knoopkandelaar kun je herkennen aan de bolling of verdikking op de stam. Bijzonder aan deze kandelaar: het voetstuk is ook de vetvanger. De meest gebruikte en goedkoopste kaars was de smeerkaars. De smeerkaars wordt soms ook vetkaars of talgkaars genoemd, omdat deze gemaakt is van dierlijke vetten (talg). Een groot nadeel van smeerkaarsen is dat deze erg druipen. Gelukkig vangt de vetvanger dit op, zodat het oppervlak waarop de kandelaar staat niet vies wordt. Deze knopenkandelaar is gemaakt van messing of geelkoper. Geelkoper is een metaal gemaakt van koper en zink. Dankzij deze mix is het metaal makkelijker vorm te geven. Veel geelkopere voorwerpen zijn gegoten. Dit werd gedaan door geelgieters. Dankzij de giettechniek en de manier waarop geelgieters het voorwerp polijsten (slijpen of schuren) krijg je een gele goudachtige glans. Geelkoper wordt dan ook ‘het goud van de gewone man genoemd’.

Identificatie
Titel
Kandelaar
Objectnummer
C1922-879
Objectcategorie
verlichtingsmiddel
Objecttype
  • kaarsenstandaard
    Hoge standaarden die meestal zijn bedoeld om op de vloer te staan, uitgerust met armen met kaarshouders. Er bestaan ook kortere versies om op tafels en andere verhoogde oppervlakken te gebruiken. (AAT-Ned)
  • kandelaar
    Kolom- of balustervormig gestel met verbrede voet en een schaaltje of bekervorm aan de bovenzijde (bobèche) om een kaars op of in te plaatsen. Aan de stam kunnen meer armen zitten voor meer kaarsen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000336
Werk
Breedte
14.60 cm
Hoogte
17.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden