Datering

Slingerglas

In de tweede helft van de achttiende eeuw zijn slingerglazen erg populair. Een slingerglas is te herkennen aan de spiralen (slingerdraden) in de stam. Deze spiralen zijn vaak wit, zoals bij dit glas te zien is, maar kunnen ook rood of blauw van kleur zijn. Er zijn verschillende manieren om de spiralen aan te brengen: als een kabel, kurkentrekker of luchtslinger. Bij dit glas is een luchtslinger aangebracht. Om een luchtslinger te maken, zet de glasblazer een stalen pen op een klos en prikt deze in een hete glasbol. Terwijl de glasblazer de hete glasbol in vorm brengt, wordt de spiraal in de stam van het glas gedraaid. Deze techniek is gebaseerd op de zogenaamde filigraantechniek gebruikt bij filigraan- of draadglas uit Venetië. Slingerglazen werden tot 1785 veel in Engeland en Nederland gemaakt en gebruikt. Dit slingerglas is onderdeel van een achtdelige set.

Identificatie
Titel
Slingerglas
Objectnummer
M1957-011
Objectcategorie
eet- en drinkgerei
Objecttype
  • drinkglas
    Drinkvaatwerk van glas bedoeld voor één enkel persoon. (AAT-Ned)
  • slingerglas
    Schijvenglas is vlakglas dat wordt verkregen door eerst met een blaaspijp een kleine hoeveelheid lucht te blazen in een hoeveelheid heet, week glas en daarna door het snel draaien van de blaaspijp om zijn as, waardoor door middel van middelpuntvliedende kracht de bel vervormt tot een vrij platte schijf. Om een grotere schijf te krijgen wordt nadat de bol geblazen is aan de tegenoverliggende zijde een ijzeren staaf aangesmolten. Vervolgens wordt de blaaspijp verwijderd waardoor een opening ontstaat. Daarna wordt het glas weer opgewarmd en vervolgens wordt met een stok de opening in de bol zo ver mogelijk opgerekt, zodat een soort schaal ontstaat. Deze wordt opnieuw verhit en om de as van de staaf gedraaid (geslingerd) om een schijf te krijgen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-236
Werk
Breedte
6.10 cm
Hoogte
12.10 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • glas
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat).
Techniek
  • Geslingerd
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden