Datering
Maker Reinier Nooms

Een Amsterdammer Lichter, een Wieringer Lichter

Omdat de Zuiderzee op veel plaatsen ondiep was, werd in de 16de en 17de eeuw veel gebruik gemaakt van lichters. Dit waren schepen met een geringe diepgang. Ze namen de lading over van de grote zeeschepen en brachten de goederen naar hun eigenlijke bestemming.

Gedetailleerde beschrijving

Links een lichter naar rechts, zonder mast en zeil, met halfronde luiken. Het schip wordt geboomd door twee mannen. Rechts een lichter, met mast en spriet, voor anker liggend, op het achterzijde gezien. Een kleine bijboot ligt bij dit schip. Aan bakboord een man die aan het loden is. Rechts op de horizon is vaag de kust aangegeven. Links op de horizon twee zeilende schepen.; Imp.: r.o.: 3. Randen afgesneden.

Identificatie
Titel
Een Amsterdammer Lichter, een Wieringer Lichter
Objectnummer
021807
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • ets
    Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10039
Over
Onderwerpen
  • Binnenvaartschip
    Aanduiding voor vaartuigen die worden gebruikt op afgesloten en relatief afgeschermde wateren, zoals rivieren, meren en kanalen. Gewoonlijk gebruikt voor het vervoer van personen of zaken, visvangst, sleep- en baggerwerken. Binnenvaartschepen kunnen zowel als zeilschip of als sleepschip gebouwd zijn. (AAT-Ned)Een binnenvaartschip is een schip dat als binnenvaartschip teboekstaat in de openbare registers of een schip dat niet teboekstaat in de openbare registers en blijkens zijn constructie noch uitsluitend noch in de hoofdzaak voor drijven in zee is bestemd.
Werk
Breedte
24.3 cm
Hoogte
12.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Reinier Nooms (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Etsen (drukprocédé)
    Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 november 1991
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
  • Wieringen
  • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden