Datering
Maker onbekend

Borduurlap, Ankum 1900

Op deze merklap uit Ankum (bij Zwolle) staan zeldzame voorstellingen. Dat begint al met de zeldzaam afgebeelde levenstrap onder aan de lap maar zeker de afgebeelde figuren komen niet vaak voor. De borduurlap is geborduurd met wol op stramien en gedateerd ANKUM 1900. Op de lap is een aantal initialen geborduurd: DIK. WMS. JWK. JP. De voorstelling met de poort en de trap met namen en figuren neemt bijna de helft van de lap in beslag. Op de rest van de lap staan de gebruikelijke merklapmotieven. Bovenaan de trap staat Aartsvader Jacob, onder zijn voeten de letters IA (IA = Jakob), op de treden staan zijn twaalf zonen. Tussen de bovenste twee figuren staat: De DANIS, dit zou een samentrekking kunnen zijn van Dan en Issachar. In de fries van de poort staat GadZabul, een samentrekking van Gad en Zebulon. Links van de trap staan de namen As en Naph, voor Azer en Naftali en daaronder Joseph en Beniam (= Benjamin). Rechts staan de leesbare namen Jub, voor Juda, Levi, Simion en Ruben. Onder de poort twee engelen met de ‘jakobsladder’ (Genesis 28:10 – 22) voorstellende de plaats Bethel waar Jacob God in een droom ontmoette. God gaf daar Jacob de belofte van talloze nakomelingen en genoeg land om te leven. Jacob en zijn twaalf zonen worden volgens de Kerkvaders beschouwd als voorafbeelding van Jezus en zijn twaalf apostelen. Jezus beschouwde zichzelf als hoofd van het nieuwe Israël. Zoals het Oude Israël was gefundeerd op de twaalf stamvaders, zo is de Kerk (het Nieuwe Israël) gebouwd op het fundament van de Twaalf Apostelen. Het verband tussen de poort en de twaalf namen moet verder worden gezocht in het Nieuwe Testament, Openbaringen 21, waar het nieuwe Jeruzalem wordt beschreven met twaalf poorten, waarop geschreven de twaalf namen der geslachten van de kinderen Israëls, dat wil zeggen de twaalf kinderen van Jacob.

Borduurlap, Ankum 1900 met daarop o.a. de namen Levi, Simon, Ruben en Benlam. Op borduurlap zijn bloemen met verschillende figuren te zien

Identificatie
Titel
Borduurlap, Ankum 1900
Objectnummer
025807
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • borduurlap
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-101456
Werk
Breedte
51 cm
Hoogte
63 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 juli 2015
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ankum
  • Winschoten
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden