Datering

Spoormandje

Spoormandje

Spoormandje van o.a. pitriet, naturel en bruin, met leren hengsels en ijzerbeslag.

Identificatie
Titel
Spoormandje
Objectnummer
007094
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • spoormand
    Vrij hoog boodschappen- of reismandje, met elliptische bodem, vlak deksel en twee beweegbare hengsels.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10327
Werk
Breedte
25.0 cm
Hoogte
13 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • leer (dierlijk materiaal)
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.Leather is an animal hide tanned with substances that cause the collagen structure to interconnect and stabilize. Tanning agents can be vegetable in origin (e.g. oak run) of mineral origin (e.g. chromium salts) or fats or oils worked into the hide. Tanning irreversibly changes the leather.
  • pitriet
    Rotan is een materiaal dat komt van de rotanpalm (Calamus rotang). Het komt in de subtropen voor als een erg lange liaan. Er zijn heel wat verschillende typen rotan. Van de geoogste stengels worden door vlechttechnieken bijvoorbeeld manden en meubelen gemaakt. De kern van de stengels, die in tegenstelling tot bamboe vol is, wordt ook versneden in verschillende diktematen en heet dan (pit)riet. De hardere buitenlaag, de schors van de rotanstengels, snijdt men in verschillende breedtematen om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk (onder andere stoelzittingen) mee te maken. Het wordt soms ook stoelenriet genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 28 juni 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hippolytushoef
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen