Tegen de wal aan de overkant van de haven liggen botters met dwarskuil in de mast.
Identificatie
Titel
Haven met botters en dwarskuil in de mast
Objectnummer
F070593
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
dia
Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)
Dwarskuil
Kleine kuil die aan loef schuin achter het schip aangesleept wordt. Hij wordt opengehouden door de kuiltouwen waarvan het voorste vanaf de voorsteven via een uitgestoken boom de kuilstok naar de ene oorstok loopt en het achterste kuiltouw rechtstreeeks vanaf de achtersteven naar de andere. De benaming is ontleend aan het dwars-vooruit drijven van het vaartuig gedurende het vissen. (MARDOC)Trechtervormig net dat werd opengehouden door touwen die bevestigd waren aan voor- en achterschip van een botter, waarbij dit schip wegzeilde in dwarsscheepse richting.
Havengezicht
Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Stads- en dorpsgezicht
In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Reacties