Datering

Polsmouw

Een volledig ingebakerde baby kon alleen de armpjes bewegen. Die stak men dan ook in losse mouwtjes van sits of Europese katoendruk. Deze mouwtjes waren meestal versierd met zijden lintjes, galon en knoopjes. Voor het lijfje gebruikte men een materiaal dat veel gewassen mocht worden, zoals linnen. Verder werd het lijfje bijna volledig bedekt met luiers, spuugdoekjes en slabben. Het lag voor de hand om alleen de mouwen van mooi materiaal te maken. Of er een onderscheid is gemaakt tussen jongens- en eisjesmouwen is niet met zekerheid te zeggen. Sommige mouwtjes verwijzen door bepaalde toepassingen naar de volwassen vrouwenmode, anderen doen weer meer denken aan de mannenmode.

Mouwtjes gemaakt van bedrukte katoen, bestaande uit a en b, blauw fond met bloemmotieven in rood, wit en zwart. De mouwtjes hebben een sluiting van drie knoopsgaatjes en groen garen knoopjes. Aan de bovenzijde ervan twee trensjes. Twee groen linnen bandjes om de mouwtjes vast te spelden. Gevoerd met wit linnen.

Identificatie
Titel
Polsmouw
Objectnummer
008517
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • polsmouw
    Losse, nauwsluitende mouw.
  • babykleding
    Kleding ontworpen voor en gedragen door baby's. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11073
Werk
Breedte
9 cm
Lengte
16 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 februari 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Haren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen