Datering

Boezeroen

Boezeroenen werden door mannen van verschillende beroepsgroepen gedragen bij de dan algemeen in Nederland gedragen mannenkleding.;Boezeroenen gemaakt van deze streep werden eind jaren vijftig gedragen door visventers.;De boezeroen werd ook gedragen bij de aparte klederdracht van boeren en vissers. Omstreeks 1900 had deze het hemdrok vervangen

Gedetailleerde beschrijving

zwarte ondergrond met witte ingeweven strepen, afwisselend twee draden breed en visgraatmotief, 0,5cm breed. De boezeroen heeft een smal halsboordje en sluit met een split middenvoor met twee knopen en een haak en oog aan het boordje. De mouwen zijn recht ingezet met een klink in de oksel. Het achterpand is 4 cm langer dan het voorpand. Twee kleine zijsplitjes versterkt met een trensje. De mouwen zijn aan een manchet geplooid en sluiten met een knoop en knoopsgat.

Identificatie
Titel
Boezeroen
Objectnummer
021364
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • boezeroen
    (Korte) kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept katoen of linnen, werkkleding gedragen door zeelieden, sjouwers en ambachtslieden, vooral als onderkleed. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst )
  • mannenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11080
Werk
Breedte
65 cm
Lengte
62 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 september 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten
  • Spakenburg
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden