Datering
Maker Studio Lernert & Sander

Filmblik van hout van het project "16 mm" door Studio Lernert & Sander

Projector en film "16 mm" door Studio Lernert & Sander Verbouwde oude projector waarbij enkele onderdelen gemaakt zijn door diverse ambachtelijke bedrijven. Zo is een van de filmspoelen gemaakt van koper door Jan Matthesius en de andere van glas door Tetterode. De behuizing van eikenhout door Roosje Hindeloopen en van porcelein door Frans Ottink. Het snoer van vlas door Touwslagerij Steenbergen. De knoppen van tin door Het Tinnen Soldaatje. Het handvat van wilgenhout door Esmee Hofman. De filmblikken van keramiek door Tichelaar Makkum en van leer door De Buffel. Bij de projector hoort ook een stapel wit papier waarop de film wordt geprojecteerd. zaaltekst: Kunstenaars en filmmakers Lernert & Sander reflecteren met het project ‘16mm’ op de ambachtelijke bedrijven waarmee Thomas Eyck de afgelopen tien jaar samenwerkte. Het werk introduceert de tentoonstelling en bestaat uit een filmprojector die met tastbare 16mm-film zijn eigen geboorte projecteert. De film toont een aantal van de werkplaatsen waar de onderdelen van de projector opnieuw zijn gemaakt, in wilgentenen, porselein, vlas, koper, eikenhout en leer. Tin, glas en papier zijn ook toegepast, maar niet in de film gemonteerd. Aandacht en tijd, de kernwaarden van Thomas Eyck, worden gevierd. achtergrondtekst: Ter viering van het 10 jarig jubileum van de collectie van Thomas Eyck bij de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck. Een selectie van 10 werken uit de collectie t. e. worden getoond in 10 verschillende ruimtes in het Zuiderzeemuseum. Ieder werk wordt geplaatst in een installatie van een kunstenaar/architect/ontwerper en zodoende in een verrassende nieuwe context geplaatst. De collectie van Thomas Eyck komt tot stand door de koppeling van een bijzondere ontwerper aan een materiaal/ambacht. Lernert & Sander ontwikkelen een filminstallatie die het onderbelicht aspect van de collectie (materiaal/ambacht) centraal stelt. Met dezelfde aandacht voor ambacht wordt de film gedraaid op 16 mm. De film zelf is een registratie van het ambachtelijke productieproces van 10 verschillende onderdelen van een 16 mm projector. Gemaakt door de 10 ambachtslieden die verbonden zijn aan de 10 centraal gestelde producten uit de Thomas Eyck collectie. De installatie is een film van het productieproces van de onderdelen en het uiteindelijk samenvoegen van de onderdelen op een 16 mm projector. De 16 mm projector projecteert zijn eigen geboorte. Een in zichzelf rondzingende installatie over ambacht.

Gedetailleerde beschrijving

Filmblik van hout van het project "16 mm" door Studio Lernert & Sander. Het filmblik bestaat uit een bak en een deksel. Op de deksel zijn twee verdiepte ringen aangebracht en onderop de bodem is het logo van Kuperus & Gardenier te zien. Het filmblik hoort bij de verbouwde oude projector 026908-01 waarbij enkele onderdelen gemaakt zijn door diverse ambachtelijke bedrijven. Zo is een van de filmspoelen gemaakt van koper door Jan Matthesius en de andere van glas door Tetterode. De behuizing van eikenhout door Roosje Hindeloopen en van porcelein door Frans Ottink. Het snoer van vlas door Touwslagerij Steenbergen. De knoppen van tin door Het Tinnen Soldaatje. Het handvat van wilgenhout door Esmee Hofman. De filmblikken van keramiek door Tichelaar Makkum en van leer door De Buffel. Bij de projector hoort ook een stapel wit papier waarop de film wordt geprojecteerd.

Identificatie
Titel
Filmblik van hout van het project "16 mm" door Studio Lernert & Sander
Objectnummer
026908-06
Objectcategorie
Installaties en performances
Objecttype
  • film (cinema)
    Te gebruiken voor werken die bestaan uit een reeks plaatjes op fotografische film, die zo snel achter elkaar worden vertoond dat ze de illusie geven van een natuurlijke beweging. Voor het maken van films en de studie daarvan en voor films als kunst en vorm van expressie wordt 'film (uitvoerende kunsten)' gebruikt. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-112347
Over
Onderwerpen
  • Ambacht
    Handwerk dat aangeleerd moet worden en beroepsmatig uitgeoefend wordt. Tot het bouwbedrijf behoren veel ambachten, die vroeger in gilden waren ondergebracht. De belangrijkste zijn: steenhouwer, metselaar, pleisteraar en stukadoor, timmerman, loodgieter, leidekker, rietdekker en glazenmaker. Ambacht onderscheidt zich van kunst. Het maakt op een juiste wijze gebruik van materialen, gereedschappen en handvaardigheden, maar houdt zich niet bezig met de productie van grondstoffen. Kenmerk van het ambacht als onderdeel van het bouwbedrijf is, dat het een proces is van verandering en samenvoegen van grondstoffen tot een gebouw of gedeelten daarvan. Een ambachtsman vervaardigt een product geheel zelf of tenminste voor een deel ervan. Het ambacht maakt ev. gebruik van industriële hulpmiddelen. Het mag nooit leiden tot industriële vervaardiging.Het ambacht heeft een grote culturele en sociale betekenis. Het vertegenwoordigt de waardigheid van de zelfstandige vakman, verantwoordelijk voor zijn eigen werk. Er is sprake van een beroepstrots.Tot de kenmerken van het ambacht behoort het doorgeven van kennis en handvaardigheden aan jongeren, zodat het beroep kan blijven voortbestaan. (Haslinghuis)This term (which may be either singular or plural) applies within RCAHMS terminology to any vessel (demonstrable or suggested) which cannot be classified more accurately.
  • Vormgeving
    Vakgebied dat het maken inhoudt van conceptuele schema's voor de indeling of het uiterlijk van grafische werken, objecten, structuren of systemen. (AAT)
  • Reflectiecollectie
Werk
Hoogte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Studio Lernert & Sander (vervaardiger)
  2. Lernert Engelberts (ontwerper)
  3. Sander Plug (ontwerper)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 17 juni 2016
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –