Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Haven nabij Visserburen

Een kempenaar (sleepschip) in de haven. Daarachter een grote opslagloods. Kadeschoeiing van basalt.

Identificatie
Titel
Haven nabij Visserburen
Objectnummer
F072815
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-112669
Over
Onderwerpen
  • Haven
    Lig- en bergplaats voor vaartuigen. (BRT)
  • Kempenaar
    IJzeren binnenschip dat was afgestemd op sluizen in de noordelijke Belgische kanalen.IJzeren sleepschepen met een rondgebouwd voorschip en een geveegd achterschip met overhangend hek waar zich de brug met stuurbak bevond met een groot horizontaal stuurwiel dat omgeven was door een cirkelvormige loopgang afgezet met opstaande wanden van zo'n meter hoog. Aan het eind van de 19e eeuw speciaal ontwikkeld om de Kempense kanalen en de Zuid-Willemsvaart te kunnen bevaren. (MARDOC)
  • Opslagplaats
    Gebouwen of andere bouwconstructies voor opslag. (AAT-Ned)
  • Beschoeiing
    Beschoeiingen zijn constructies die een oever of waterkant beschermen tegen afkalven en de belijning van de waterpartij in stand houden. Historische beschoeiingen kunnen bestaan uit plaggen en graszoden vastgestoken met houten pennen, wilgentenen en dakpannen. De tegenwoordig meest gebruikte methode met opgeklampte schotten is ook al lang in gebruik. Beschoeiingen worden tegenwoordig vaker toegepast dan in het verleden omdat het de onderhoudskosten voor het kleinschalig herstel van meer natuurlijke oevers verlaagt. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Steen
    Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Lemmer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden