Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Gevel op de Oosterhaven

Afgeknotte gevel aan de Oosterhaven. Gevelstenen met schepen erop. Op de voorgrond de zeemuur.

Identificatie
Titel
Gevel op de Oosterhaven
Objectnummer
F073302
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-113418
Over
Onderwerpen
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.Triangular top of a wall or wooden wall placed in front of the roof, later in esp. the entire triangular capped front wall of a house or the front wall in general, even if the wall is horizontally capped. Finally, front, rear, side and fire facades are referred to. However, without further designation, facade means front facade. The aesthetic effect of the facade rests largely on the proportion and distribution of closed and open parts (dams, windows) and on the articulation: horizontally by mouldings, friezes, etc., vertically by columns, pilasters, risalites.
  • Gevelsteen
    Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
  • Zeewering
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Medemblik
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden