Datering
Maker

Tabakspot / Rigawerk

Beschilderde Tabakspot / Rigawerk. Gescheurde/gelijmde deksel. Rigapot, beschilderd in de kleuren rood, zwart en goud. Deksel met knop. Rigahouten voorwerpen, zoals deze tabakspot, waren in de negentiende eeuw erg populair als souvenir onder zeevarenden die op de Oostzee voeren. De voorwerpen werden gemaakt van populierenhout en vervolgens met de hand beschilderd, meestal in de kleuren zwart, rood, bruin of goud. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werden ze niet in Riga gemaakt maar op het Russische platteland.

Houten, ronde tabakspot. Met opstaande rand waar de deksel overheen valt. Deksel is genummer -01. Deksel heeft een klein rond knopje. Pot is beplakt met een sierplaatje.

Identificatie
Titel
Tabakspot / Rigawerk
Objectnummer
028997
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tabakspot
    Stenen, metalen, houten of aardewerken pot om tabak in te bewaren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-120844
Werk
Hoogte
15.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 september 2022
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Gytsjerk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen