Datering
Maker Carl Jacoby

Drieluik van een Volendammer vissersinterieur

Dit drieluik toont een dramatisch moment uit het leven van een vissersfamilie. Het linker paneel toont een staand Volendammer paar. Het middenpaneel laat een interieur zien met de vader aan tafel. Hij heeft in zijn hand een brief. De indruk wordt gewekt dat in de brief te lezen is dat zijn zoon is verdronken. Op de voorgrond troost de moeder een jongere vrouw. Het rechter paneel laat een vrouw in een steol zien, die door verdriet is overmand. De huilende man, knielend aan haar voeten, is wellicht haar zoon. De verdronken visser is vermoedelijk de man die links is afgebeeld.

Gedetailleerde beschrijving

Drieluik, gevormd door drie losse schilderijen: een groot middenstuk en twee kleinere zijstukken. Het linker deel laat een staand Volendammer paar naar rechts zien. Op het middenstuk houdt een man een brief vast. Hij leest de brief, waarbij door de dramatische gezichtsuitdrukkingen duidelijk is dat de brief slecht nieuws brengt. Op de voorgrond is een vrouw te zien die een jongere vrouw troost. Het rechter stuk toont een vrouw, halfliggend in een stoel en door verdriet overmand. De figuur die aan haar voeten ligt, een jonge man, is mogelijk haar zoon. Opschriften/merken: r.o. in zwarte verf op middenstuk: 'Carl Jacoby / Brxlls 1901/1902'. Achterzijde niet beschreven in verband met opstelling.

Identificatie
Titel
Drieluik van een Volendammer vissersinterieur
Objectnummer
013935
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12777
Over
Onderwerpen
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)Costume or regional dress (short for costume) refers to the traditional clothing that is or was worn in communities by a large portion of the population. This clothing is part of regional folklore and its history is often documented in ethnographic and regional museums. Costumes are still honored in some regions, especially during holidays and special ceremonies such as harvest dance festivals, October festivals, archery festivals, parades and folkloric dance performances. (Wikipedia)
Werk
Breedte
70.8 cm
Hoogte
160.5 cm
Diepte
13 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Carl Jacoby (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 september 1985
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Meerssen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Picturae , Picturae , Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden