Datering

Groot tonnelood

Groot tonnelood van Enkhuizen. Het was de gewoonte dat schepen met weinig diepgang die de betonning niet of nauwelijks nodig hadden, werden vrijgesteld van betaling van bakengelden. Aan het begin van de 18de eeuw kwam hierin verandering. Uit 1736 dateert een Notificatie aan alle binenlandsvaarders die tevens de Texelstroom bevaren. Deze dienden zich elk jaar een Tonnelood aan te schaffen en wel voor een 'droog vaartuig met luiken' van 10 stuivers en voor een open vaartuig zoals 'snekman, visschuyt of lootschuyt' voor 5 stuivers. Deze regeling is op zijn laatst al in 1714 ingegaan (het Scheepvaartmuseum heeft een Enkhuizer Tonnelood van 1714). Een tonnelood van Enkhuizen was nodig indien het schip op de Texel- en/of Vliestroom kwam, bv. indien het als lichter op de daar geankerde zeeschepen fungeerde.

Gedetailleerde beschrijving

2236/a Groot tonnelood, enkelzijdig: boven het gekroonde wapen van Enkhuizen (drie haringen) in een rond touwkader, daaronder een horizontaal liggende zeeton met een ketting verankerd aan een daaronder liggende ankersteen. Links ingeslagen de twee eeuwcijfers: 18, rechts geklopt de twee andere cijfers van het jaartal: 17. 2236/b Klein tonnelood, enkelzijdig: boven een horizontaal liggende zeeton, door een ketting verbonden met een klein wapen van Enkhuizen in het midden (als ankersteen). Terzijde de laatste twee cijfers van het jaartal geklopt: 17.

Identificatie
Titel
Groot tonnelood
Objectnummer
002236
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • bakengeld
    Het geld dat door inkomende en uitgande schepen betaald wordt voor het onderhoud van de bakens; als bewijs voor betaling wordt een loden penninkje (bakenlood, vroonlood enz.) uitgegeven.
  • penning
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12842
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)Use for the pure metal element with the symbol Pb and atomic number 82; the metal is soft, malleable and sallow gray in color. Also to be used for the metal when worked and shaped to make, usually in combination with other substances, several objects and materials. (Archaeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 augustus 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Santpoort-Noord
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen