Datering

Steekmouw

Oorspronkelijk zijn de steekmouwen bedoeld als een gemakkelijk vervangbare bescherming tegen het vuil worden van de borsik- mouwen. Tegenwoordig wordt dit kledingstuk uitsluitend op zonen feestdagen gedragen, en is een sieraad van pronk geworden. 's Zomers zijn de steekmouwen van het z.g. "ruggetjesgoed", dit is het goed dat gebruikt wordt voor de rug van de voorpanden. De polsrand en de bovenrand zijn omgeboord met zijden of wollen koor. Voor hoogtijdagen gebruikt men zijden koor en deze wordt dan verbreed met enkel of dubbel hennekoor. Ook de kortste lengtenaad is dan belegd met een bijpassend hennekoor, maar bij het ontbreken daarvan is de naad met een decoratieve bedoeling tweemaal doorgestikt met een dikke lichtkleurige zijde. De steekmouwen worden zo aangedaan dat het langet van de "mouwen" zichtbaar blijft. 's Winters worden bij de rode wollen borsik of bij de japonborsik gebreide steekmouwen gedragen. Deze zijn van z.g. zwart sarris of donkerblauw sajet met witte katoenen boorden, ook wel van wit sajet.

Donkergroen tegen zwart aan, changeant, pols- en bovenrand afgewerkt met blauw koor met rood en wit spiegeltje, de korte lengtenaad is tweemaal doorgestikt met paarse zijde, voering van lichtblauwe katoen.

Identificatie
Titel
Steekmouw
Objectnummer
021643
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • mouw
    Jak van katoen of wol dat dagelijks werd gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12907
Werk
Breedte
16.5 cm
Lengte
23.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 november 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden