Datering

Tabaksdoos

Tabaksdoos

Gedetailleerde beschrijving

Rechthoekige doos met schuine hoeken en scharnierend deksel; de onder- en bovenzijde van de doos zijn gemaakt van rood koper; aan de bovenzijde een gravure met drie mannen en twee vrouwen en twee ronde tekstvelden met de tekst: Petrus wort uijt dee gevankenis geleyt. Aan de onderzijde een gravure met twee tekstvelden: de wantrou en ongeloof van Petrus.Ook op het middenstuk versieringen en een tekst: betreurt de werelt niet bij mensen is geen hijl. Opmerking: de afbeelding van een hoorn op de achterzijde doet vermoeden dat de bezitter uit Hoorn kwam of dat het stuk daar gemaakt is.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos
Objectnummer
005021
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14073
Werk
Breedte
5.5 cm
Hoogte
3.5 cm
Lengte
15.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Gegraveerd (inkerven)
    Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 november 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen