Datering

Bascule, weegschaal

Toonbank bascule van gietijzer (22937/a met 2 koperen schalen 22937/b-c, weegvermogen tot 2 kilo.

Identificatie
Titel
Bascule, weegschaal
Objectnummer
022937
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • weegschaal
    Toestel waarin of waarmee gewogen wordt, t.w. in de praktijk, in de handel (in het laboratorium spreekt men alleen van balans). (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14120
Werk
Breedte
42 cm
Hoogte
20 cm
Diepte
17
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)Cast iron is hard, brittle and nonmalle iron obtained by melting pig iron in a cupola furnace. Sometimes limestone is added, purifying the iron of sulfur, phosphorus, etc. It has been used since the fifteenth century. Cast iron received wide application, especially in the nineteenth century, for numerous components in construction, such as anchor rosettes, gutters, hood parts and columns, as well as for bridges, tombs, greenhouses and even entire buildings, such as the Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam (1861). Elements for lighthouses were also made of cast iron and assembled on site. The last iron foundry of importance in the Netherlands closed in 1983. (Haslinghuis)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 19 oktober 2001
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Delft
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden