Datering

Tuinornament

Dekselvaasvormig, gedreven koper, blauw geschilderd met glasgrit en voorzien van verguld koperen applique's: loofwerk en vier leeuwenmaskers met ringen in bek. (bekronende bol zie B-393 /a ). Pendant van B 392, welke nog is gemonteerd op houten voetplaat.; Dit type vaas is vermoedelijk bestemd geweest ter decoratie in (stads?)tuin, op een voetstuk of console tegen gevel of in nis.

Identificatie
Titel
Tuinornament
Objectnummer
B000393 /b
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
  • ornament
    Decoratieve vormen die behoren tot een gebouw of object, maar die niet essentieel zijn voor de constructie. Gebruik de term 'decoratie' met betrekking tot de methoden en technieken voor het aanbrengen van ornamenten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14916
Over
Onderwerpen
  • Decoratiemotief
    Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
  • Leeuw
    De grootste van de katachtige roofdieren, wat in verschillende streken van Azië en Afrika voorkomt, waarvan het mannetje lange manen heeft. (AAT)
  • Bloem (plant)
Werk
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Drijven (metaalversieringstechniek)
    Procedé waarbij een detail of een versiering op metaal wordt aangebracht door het met een hamer of een ander niet-snijdend gereedschap te kloppen. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 5 februari 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden