Datering

Kraplap

De kraplap op Urk is het meest variabele kledingstuk, en aan mode onderhevig. Het model is tot in het begin van de 20ste eeuw kort, tot even onder de borst. Daarna wordt het geleidelijk langer en valt nu tot in de taille. Ook de keuze van de stof is zeer variabel. Tot vlak na de 2de wereldoorlog waren de daagse kraplappen van katoen; geruit, gestreept, gebloemd of effen, zondags van (kunst)zijde in de zomer, van fluweel in de winter. Daarna viel de keuze op kleurig satijn met borduursel, brocaat, kant en combinaties daarvan. In de rouw zwarte en donkere stoffen al naar gelang de zwaarte van de rouw

Rose satijn, geborduurd met 'hartje': een tuiltje bloemen in rood, paars, groen en bruin. Langs de hals een groen geborduurd randje. De zijkant is ingerimpeld aan een rose koordje gezet. Beige voering.

Identificatie
Titel
Kraplap
Objectnummer
003710
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15085
Werk
Breedte
40 cm
Lengte
38 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • satijn
    Geweven stof met een glad, glimmend oppervlak, gekenmerkt door een hoofdbindingssysteem, de satijnbinding. Bij deze binding loopt elke kettingdraad over vier of meer opeenvolgende inslagdraden heen en onder de volgende door, het bindingspunt. De bindingspunten van de naast elkaar liggende kettingdraden zijn van tenminste twee inslagdraden verschoven, zodat nooit keperlijnen gevormd worden. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden