Datering
Maker

kappendoos

Gedetailleerde beschrijving

Kappendoos (a) van opgelegd vurehout, aan de binnenkant beplakt met rood papier en aan de voorkant 2 speldenkussens met groen vilt. In de doos is de vorm van de kap uitgespaard. Het deksel kan opengezet worden d.m.v. 2 stoffen bandjes. Onderin zit een lade (b) met een benen knopje, die verdeeld is in een groot en een klein compartiment. In de doos zit een losse spiegel (c) met een houten lijst, aan de achterkant met papier beplakt.

Identificatie
Titel
kappendoos
Objectnummer
B000955
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kappendoos
    Dunne, meestal ronde doos waarin een kap (hoofdbedekking) wordt bewaard.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15217
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
16.0 cm
Lengte
24.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • teakhout
    Teakhout is duurzaam tropisch hardhout van de Tectona grandis. Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië en Indonesië. Java-teak wordt ook djati genoemd. Omdat teakstammen zeer grillig van vorm zijn, worden ze bekapt tot zwalpen om de transportkosten te beperken. Teak bevat veel kalk, waardoor gereedschap spoedig bot wordt. Voor 1940 in Nederland oa veel toegepast voor betimmeringen, winkelpuien en deuren.Soortgelijk hout van andere boomsoorten werd vaak ten onrechte als teak aangeduid, zoals Yang teak (Diptocarpus spec.), Umgusi of Rhodesia teak (Baikiaea plurijuga), Iroko of African teak (Chlorophora excelsa) en Bankirai, Borneo teak (Shorea leavifolia). (Haslinghuis)
  • been (materiaal)
    Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 17 april 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen