Datering

Ondermouw

Witte mouwtjes van batist of tule, wat getamboereerd of doorgestopt is, wordt onder de pagodemouw van het Friese jakje gedragen. Deze mouwtjes sluiten meestal met een manchetje. Ook kan een wijder mouwtje in de vorm van de onderkant van de pagodemouw, gedragen worden. Een pagodemouw is nauw van boven en loopt wijd uit tot halverwege de onderarm.

Ondermouwen van linnen batist. De onderrand is fijn geschulpt gefestonneeerd. De onderkant van de mouwen is over plm.12 cm. rondom versierd met klein geborduurde moesjes en alleen aan de bovenkant 3 kleine bloemmotiefjes met blaadjes.

Identificatie
Titel
Ondermouw
Objectnummer
B000315
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • ondermouw
    Afzonderlijke mouwen van licht materiaal die onder de mouwen van het belangrijkste kledingstuk worden gedragen en daardoorheen zichtbaar zijn of eronder uit lopen. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15566
Werk
Breedte
21 cm
Lengte
41 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen