Datering
Maker Willem Bastiaan Tholen

Teeroven te Monnickendam

Teeroven te Monnickendam

Gedetailleerde beschrijving

Rechts voorin staat een kleine teeroven, daarnaast staan twee bokken en drie schepen, deze zijn slechts deels zichtbaar vanaf de voorzijde. Voor de schepen staat een lantaarn. in de; achtergrond is de zee te zien met daarboven een blauwe lucht. Rechtsvoorin ligt een kleine strook gras.; Gemerkt: r.o. grijze verf 'Tholen '04'; Versozijde: Paneel mo. etiket van de handelaar, over het hele paneel met potlood 'monnickendam' LIJST: Hout, eiken, geprofileerd, niet orgineel.

Identificatie
Titel
Teeroven te Monnickendam
Objectnummer
005759
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15583
Over
Onderwerpen
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
  • Bakoven
    Bakovens zijn ovens waarin brood gebakken wordt. Ze kunnen als losstaande oven op een erf staan of in een bakhuis of boerderij zijn gebouwd. Een bakoven bestaat uit een gemetselde halfronde oven. Hieronder is meestal een ruimte waar de takkenbossen bewaard kunnen worden. De bakoven zelf heeft geen schoorsteen. De rook verdwijnt door het openstaande deurtje. Daarom is een bakoven vaak onder een grote werkschouw aangebracht. (Agriwiki)
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
21.5 cm
Diepte
4.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Willem Bastiaan Tholen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Monnickendam
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden