Datering
Maker Paulus Utenwael

Penning overwinning slag op de Zuiderzee

Door admiralteit van Noord-Holland gemunte penning i.v.m. overwinning slag op de Zuiderzee in 1573. In Hoorn, waar Bossu naartoe gebracht werd na de overwinning op de Spaanse vloot, hebben de burgers plechtig de veroverde Admiraalsvlag, als gedenkteken van de zege opgehangen en; daaronder (wsl. pas in 1615) een tekst (jaarschrift) gesteld welke door Kornelis Thaamszoon gemaakt is. Vanwege deze gebeurtenis is deze penning geslagen want het jaarschrift is de tekst op de kz. van de penning. Het veroverde admiraalsschip de 'Inquisitio' van Bossu is later gebruikt ter beveiliging van de Eemsstroom. Het omschrift op de Vz. slaat daarmee ook op dit schip. De letters C en W zouden slaan op de muntmeester Cornelis Wyntjes maar volgens later onderzoek is de vervaardiger P. Utenwael.

Gedetailleerde beschrijving

Vz: men ziet de twee vloten in onderling gevecht, de Spaanse schepen voeren kruizen, de staatse prinselijke vlaggen op hun masten. Kustlijn westwal Zuiderzee is aangegeven met 3 steden (Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen). Omschrift: INQVISITIO . INQVIRENDO . NIMIS . SEDVLO . SE . IPSAM . PERDIT (de inquisitie, door al te nauw onderzoeken, verliest zich zelve). Kz: tekst: C (lelie) W - 11 . OCTOBER . 1573 - DOOR . LOVTER . GHEWELT - VAN . MENICH . HELT - DER . VREYE . WESTVRIESCHE . NATIE - WERD . BOSSOV . GEVELT - DIT . HIER . GESTELT - TOT . LOFTEKEN . VAN - GODS . GRATIE - 1615. de letters van de tekst zijn van ongelijke grootte.

Identificatie
Titel
Penning overwinning slag op de Zuiderzee
Objectnummer
006675
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • penning
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16004
Over
Onderwerpen
  • Slag op de Zuiderzee
    De Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573 was een treffen tussen de watergeuzen en een Spaanse vloot, dat werd gewonnen door de watergeuzen. (Wikipedia) De Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573 was een treffen tussen de watergeuzen en een Spaanse vloot, dat werd gewonnen door de watergeuzen. (Wikipedia)
Vervaardiging
Maker
  1. Paulus Utenwael (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 april 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Noord-Holland
  • Zuiderzee
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden