Datering

Kerkstoof

Kerkstoof

Gedetailleerde beschrijving

Geelkoperen vierkante stoof op ronde pootjes, met hengsel en scharnierend deurtje, bevestigd aan de bovenkant en met koperen sluiting. Geheel is versierd met opgewerkte en gestanste motieven. De opstaande zijden zijn voorzien van een gedreven ovaal waarin de huwelijkssymbolen, man en vrouw en twee engeltjes, getekend zijn. Deurtje is versierd met gestanste motieven die tesamen een rozet vormen met daarnaast opengewerkte motieven. Bovenkant heeft binnen een vierkant kader met florale gedreven motieven een opengewerkte voorstelling van een tulp in een vaas. Geheel is met klinknagels in elkaar gezet. Bovenkant is hier en daar aan elkaar gesoldeerd.

Identificatie
Titel
Kerkstoof
Objectnummer
005017
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kerkstoof
    Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16138
Werk
Breedte
20 cm
Hoogte
18 cm
Lengte
20 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Ajourwerk
    Verwijst naar werk dat is gemaakt van linnen of een andere stof, waarop een motief is aangebracht door een draad te trekken door het materiaal, waardoor een maaswerk ontstaat dat vervolgens met steken wordt bewerkt. Het werd vooral ontwikkeld in Italië« en was een voorloper van de naaldkant uit de 16de eeuw. Het werd ook daarna nog in veel landen geproduceerd en is vaak te zien als standaard naaldwerk op borduurmerklappen uit de 17de eeuw en later. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 november 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden