Datering

Dijzak

Deze zijzak was vroeger vervaardigd van rood met wit geruite katoen. Tegenwoordig (1940) gebruikt men wit geweven katoen met ingeweven strepen. Later is die zak door de weeks van blauwe of zwarte katoen, maar 's zondags wit en versierd met kruissteekborduurwerk in zwart en rood. Vaak zijn er dan ook de initialen van de draagster erop geborduurd en een jaartal.; De zijzak wordt onder de bovenrok en boven de onderrok(ken) gedragen.

Wit katoenen weefsel met duidelijke draad- verdeling, in de opening op de achterzijde, langs de opening en op de gehele dijzak aan de voorzijde zijn verschillende motieven geborduurd in rood en zwart en het jaartal 1953 en de initialen A M en V D, zak bevestigd aan "tailleband", werd gedragen onder de rokken.

Identificatie
Titel
Dijzak
Objectnummer
B000827
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • dijzak
    Rechthoekige losse zak die met banden in de taille gesloten werd en gebruikt als kleine tas. (Aangekleed gaat uit : streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900 / M. Havermans-Dikstaal, S. Honig, L. Schram-van Gulik. - 1998, woordenlijst (bij: diessek) )
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16276
Werk
Breedte
38.5 cm
Lengte
23.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 30 maart 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen