Datering
Maker

Kom en kop

Chine de commande; voorstelling van schelpen- visser, wiertrekker, rietmaaier, e.d.; kop: hoogte 6 cm, diameter 6 cm

Identificatie
Titel
Kom en kop
Objectnummer
007321
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • kom
    Een kom is stuk keuken- en tafelservies waar uiteenlopende dingen in worden opgediend of uit gegeten, zoals soep, muesli, pap, salade of rijst. Er zijn veel verschillende soorten en maten kommen, maar ze hebben altijd een opstaande rand, verder dan een soepbord, zodat ze geschikt zijn om vloeistoffen in te doen. Meestal zijn kommen van aardewerk, glas, porselein of plastic gemaakt.(Wikipedia)
  • kop (drinkgerei)
    Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17257
Werk
Hoogte
4.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 juni 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bilthoven
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden