Datering
Ansjovispot
Veel voedsel werd gezouten: in een pot werden lagen voedsel afgewisseld met zoutlagen. De pot werd vervolgens bedekt met een schone doek, een stuk plank en een zware kei. Ansjovis werd ook gezouten en vervolgens opgeslagen in vaten of 'ankers' (vaten). De inhoud van één 'anker' was 30 kilo - ongeveer 3.200 tot 4.000 vissen. Na aan de kust schoongemaakt te zijn, werd de vis in bakken met pekel gedaan en in manden gegoten, waarna een 'bewaarder' de vis opstapelde en stevig aandrukte. Regelmatig werd er zout toegevoegd, totdat de 'anker' kon worden afgesloten, waarna pas later via de opengelaten bunghole water kon worden toegevoegd. Na een jaar had de ansjovis de gewenste smaak en was hij nog zes of zeven jaar houdbaar.
Zogenaamde Keulse pot met standring, convex-cilindrische vorm met uitstekende afgeplatte randring. In blauw versiering (ook ingekrast): rand en tekst: ANCHOVIS (de N is verkeerd om). Op binnenwand rode kleurstof.
Reacties