Datering
Maker onbekend

Baadje

Als bovenste kledingstuk dragen mannen van 18 jaar en ouder een baadje van zwart wollen serge (sarris). Vanouds waren het baadjes van warm bruine serge, door de Markers als rood betiteld. Deze baadjes worden nog uitsluitend op hoogtijdagen, (met Pinksteren en op bruiloften) gedragen.;De baadjes die tegenwoordig (rond 1945) voor "bas" gedragen worden, sluiten met kleine zilveren draadgewerkte knoopjes, terwijl de baadjes voor daags glanzende donkere houten knopen hebben met een ivoren kern.De wijze van het in elkaar zetten van het kledingstuk, voering en bovenstof tegelijk aan elkaar, herinnert aan de werkwijze van de borsik en het mutsje.

Gedetailleerde beschrijving

Baadje, van zwart wollen serge (sarris), tegengevoerd met groen wollen stof, mouwen gevoerd met grijze katoen, voorpanden vallen ruim over elkaar heen, sluiten met dubbele rij van 6 glanzende donkere houten knopen met ivoren kern, knoopsgaten met fel groen gefestonneerd en trensjes aan de uiteinden, bovenste knoopsgat staat verticaal, "zijnaden" achter, rugpand valt langer dan de voorpanden, onderzijde van de panden is de zelfkant van de stof, mouwen met split reiken tot de pols, halsuitsnijding verstevigd met een strook opgerolde stof aan de binnenzijde dat net even aan de buitenzijde is te zien, voor daags.

Identificatie
Titel
Baadje
Objectnummer
012452
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • baadje
    Indisch kledingstuk, kledingstuk van zeelieden. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17408
Werk
Breedte
41 cm
Lengte
71 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen