Datering
Maker Lastdrager (Enkhuizen)

Twee Gebroeders (WR 78)

Enkhuizer Bol, vissersscheepje met toebehoren, ook wel Wieringer bol of aak genoemd. Het scheepje is van Piet Baijs geweest. Zijn adres was Zwinstraat 33, Den Oever. Hij viste veel met fuiken. [aantekening Thedo Fuithof]; Van de 'WR 78' bestaat nog een zusterschip. Het is de Eudia, die in 1901 gebouwd werd. Nog tijdens de bouw werd de Eudia verkocht en afgebouwd als jacht voor de bekende Zuiderzeeschilder Tholen.

Gedetailleerde beschrijving

SCHEEPSTYPE:; Een Enkhuizer, Wieringer, Workummer of Makkummer bol werd zo genoemd omdat het scheepstype in die plaatsen gebouwd werd. Een bij Lastdrager te Enkhuizen gebouwde bol heette dus een Enkhuizer bol. In Enkhuizen zelf werden deze bollen 'eelbootjes' genoemd. Dit type bol moet echter niet verward worden met de Vollenhover bol. Bolletjes zijn volgens Vroom (vracht- en vissersschepen) ronde vissersvaartuigen boven de 22 voet (6,25 meter) die zonder bun gebouwd zijn. Zijn met bun gebouwd, dan noemt hij ze aakjes.OUDE CODE: SM A 10. Het visserijteken WR 78 is in een lettertype aangebracht, dat 'Kobus-letter' genoemd wordt.

Identificatie
Titel
Twee Gebroeders (WR 78)
Objectnummer
008500
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • eelbootje
    Kleine vissersaakjes van Enkhuizen. (aatned.nl)Aalboot oorspronkelijk een houten vissersschip met gaffeltuig. Een rondbodem, met een kromme steven, korte zetboorden, GEEN slemphouten, vrij weinig zeeg en voorzien van een ca. 7 centimeter hoge kielbalk. Vrij klein schip, over het algemeen niet langer dan een meter of acht, dat een erg ronde indruk maakt. (De Binnenvaart)Zeegaand kielschip zonder zwaarden. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-181
Werk
Breedte
303.0 cm
Hoogte
230.0 cm
Lengte
768.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Lastdrager (Enkhuizen) (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 juni 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Wieringen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool