Datering
Maker Reinier Pijnenburg

Marker meisje

De in Vught geboren schilder Pijnenburg kreeg zijn eerste schilderlessen van Piet Slager in ‘s-Hertogenbosch. Daarna volgde hij een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen gevolgd door een verblijf in Parijs. Daar leerde hij zijn vrouw en schilderes Gertrude Frieda Pfeifer kennen. Het paar trouwde in 1915 en vertrok samen naar Spanje. Daar vond hij inspiratie in de door vissersvrouwen bevolkte kunstwerken van Sorolla en een diens lichte kleurenpalet. Bij terugkomst in Vught, 1920, ging Pijnenburg dat toepassen in zijn schilderijen van het typische Brabantse boerenleven. Hij voelde zich aangetrokken door de stoere vissers van Volendam en de uitbundig gekleedde vrouwen op het eiland Marken. Hij besloot er een tijdje te gaan wonen, tegenover de kerk op de Kerkbuurt.

Gedetailleerde beschrijving

Half-figuur van een meisje in Marker dracht, tegen een witte achtergrond. Het meisje is op de linker zij gezien met het hoofd en-profil van links. Het meisje draagt een rok en schort, een lijfje, mouwen en een bauw en op het hoofd heeft het kind een kapje dat met een band onder de kin door op zijn plaats gehouden wordt. Het haar van het meisje hangt los onder de kap uit. Het haar reikt tot over de schouders en hangt zowel voor als achter de keelband op de schouders en de rug naar beneden.; Gemerkt: r.b. in bruine verf: R. Pynenburg:.; Versozijde: r.m. in potlood op lijst: Walrecht; versozijde doek: niet beschreven (achterkantbescherming). Conditie: doek: grof linnen, vernislaag: glanzend, spieraam: behandeld door SKRA, inlijsting: goed.

Identificatie
Titel
Marker meisje
Objectnummer
006603
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1841
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)Costume or regional dress (short for costume) refers to the traditional clothing that is or was worn in communities by a large portion of the population. This clothing is part of regional folklore and its history is often documented in ethnographic and regional museums. Costumes are still honored in some regions, especially during holidays and special ceremonies such as harvest dance festivals, October festivals, archery festivals, parades and folkloric dance performances. (Wikipedia)
Werk
Breedte
40.9 cm
Hoogte
51.2 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Reinier Pijnenburg (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 december 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Dordrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden