Datering
Maker Johannes Hermanus Barend Koekkoek

Stadsgezicht te Vollenhove

Stadsgezicht te Vollenhove

Gedetailleerde beschrijving

Een gezicht op een brede straat. Aan de linkerzijde staat een groot wit gebouw met getoogde ramen. Aan de kop van het gebouw staat een grote rode toren met een grijze bekroning. Daarnaast, links staat nog een kleinere toren. Voor de toren staan vier groene bomen. Rechts in het doek staat lagere bebouwing (woonhuizen?) met daarvoor een klein blauw hekje. Voor de huizen staat een groepje figuren, vrouwen en kinderen, rond een hand kar. Links van de staat loopt een paar naar de beschouwer toe, de dame heeft een roze parasol. Verder lopen er nog drie figuren deze zijn vaag afgebeeld.; Gemerkt: l.o. (rood bruine verf?) 'Jan HB Koekoek'; Versozijde: Lijst l.b. witte verf 'ZZM 1963 -7420-', rode stift 'R 206', m.b. brandmerk 'B 73', r.o. witte verf '6348' (doorgekrast), l.o. wit krijt '95', Paneel l.b. rood potlood 'A22', r.b. wit krijt '566', m.b. briefje donkere inkt 'Dit schilderij voorstellend stadgezicht te Vollenhove is daar zij ondertekend....(?) J..(?) Koekoek' Het briefje zit links met een lakzegel op het doek bevestigd. LIJST; Pate, op de hoeken beschadigd. OPMERKING:; (Veil.cat. niet aangetroffen RMA).

Identificatie
Titel
Stadsgezicht te Vollenhove
Objectnummer
007420
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2053
Over
Onderwerpen
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Werk
Breedte
25.0 cm
Hoogte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Johannes Hermanus Barend Koekkoek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 januari 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Vollenhove
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden