Datering

Voetenopmeter met koperen scharnieren

Voetenopmeter van hout met koperen scharnieren.

Identificatie
Titel
Voetenopmeter met koperen scharnieren
Objectnummer
027314
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • gereedschap
    De hiërarchie Gereedschap en Uitrusting bevat descriptoren voor uitrusting die wordt gebruikt bij de verwerking van materialen en de vervaardiging van objecten, naast descriptoren die worden geassocieerd met activiteiten en disciplines in de bouw, de ontwerpbranche, de kunst en kunstnijverheid, en andere aspecten van de materiële cultuur. Niet opgenomen zijn artefacten zoals meetinstrumenten en wapens, die wel als uitrusting worden beschouwd maar binnen het kader vallen van andere hiërarchieën in de sectie Interieurinrichting en Uitrusting van het facet Objecten. Relatie met andere hiërarchieën: descriptoren voor apparaten die worden gebruikt voor meting op basis van standaardeenheden of vaste hoeveelheden (bijvoorbeeld 'kalibers') verschijnen in de hiërarchie Meetinstrumenten. Descriptoren voor objecten die nodig zijn voor het verankeren of verbinden van materialen, objecten of componenten (bijvoorbeeld 'spijkers', 'gespen') zijn ingedeeld bij 'bevestigingsmiddelen' in de hiërarchie Componenten. Samenstellende delen van uitrusting (bijvoorbeeld 'handvatten') zijn eveneens opgenomen in de hiërarchie Componenten. W-systemen maken deel uit van de hiërarchie Objectgroepen en systemen, en de descriptoren voor W-uitrusting (bijvoorbeeld 'airconditioningsapparaten') treft u hier aan. (AAT)The Tools and Equipment hierarchy includes descriptors for equipment used in processing materials and making objects, in addition to descriptors associated with activities and disciplines in construction, design, arts and crafts, and other aspects of material culture. Not included are artifacts such as measuring instruments and weapons, which are considered equipment but fall within the framework of other hierarchies in the Interior Fixtures and Equipment section of the Objects facet. Relationship to other hierarchies: descriptors for devices used for measurement based on standard units or fixed quantities (e.g., 'jigs') appear in the Measuring Instruments hierarchy. Descriptors for objects needed for anchoring or connecting materials, objects or components (e.g., 'nails,' 'buckles') are assigned to 'fasteners' in the hierarchy Components. Component parts of equipment (e.g., 'handles') are also included in the Components hierarchy. W systems are part of the Object Groups and Systems hierarchy, and descriptors for W equipment (e.g., 'air conditioning units') can be found here. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-22579
Werk
Breedte
2.5 cm
Hoogte
2.5 cm
Diepte
23 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 september 1984
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Terschelling
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen