Datering
Maker Jan Wolthers

Driekoningenster

Gebroeders Roosendaal met de driekoningenster staan voor de woning aan de Wierdijk 20 van dhr. G.R. Kruissink, directeur van het Zuiderzeemuseum in 1957-1973. 6 januari is de dag van het Driekoningenfeest, waarop het Bijbelse verhaal van de drie wijzen uit het Oosten wordt herdacht. Het zingen van driekoningenliederen dateert uit de negentiende eeuw. Kinderen gingen dan zingend langs de deuren in de hoop wat geld of lekkernijen te krijgen. De familie Roosendaal uit Enkhuizen hield generaties lang het driekoningenzingen in ere. Frans Roosendaal (1842-1871) ging al samen met zijn vrouw met een verlichte ster langs de huizen onder het gezang van christelijke liederen. Het gebruik werd voortgezet door zijn zoon Heijme (1867-1942) en zijn kleinzoons Maarten, Frans en Jan-Willem. Deze foto toont twee van de broers met de ster. De ster is bewaard gebleven en bevindt zich in onze collectie.

Identificatie
Titel
Driekoningenster
Objectnummer
F002915
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-28875
Over
Onderwerpen
  • Driekoningen
    Een feest dat op 6 januari wordt gevierd en tot de drie belangrijkste en oudste feesten van de christelijke kerk behoort (de andere twee zijn Kerstmis en Pasen). Dit feest werd oorspronkelijk in de oosterse christelijke kerken gehouden om de geboorte en doop van Jezus Christus te vieren. Sinds de 4de eeuw, toen 25 december de datum werd waarop Kerstmis werd gevierd, is het in de oosterse kerken het feest van de manifestatie van Christus' goddelijkheid bij zijn doop gebleven. Het verbreidde zich in de 4de eeuw naar het westen, waar het meer werd gekoppeld aan het bezoek van de Drie Wijzen uit het Oosten aan het kindje Jezus en met name de verschijning van Christus aan de niet-joden in de vorm van de Wijzen. Tijdens dit feest wordt ook Christus' eerste wonder tijdens de bruiloft te Kana in Galilea herdacht. In sommige landen is dit de datum waarop men elkaar geschenken geeft, in plaats van Kerstmis. In het westen wordt de avond voor Driekoningen 'driekoningenavond' genoemd. (AAT)
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Wolthers ()
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 1 januari 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden