Datering
Maker Christoffel Bisschop

En attendant son capitaine / Seule à la maison

Christoffel Bisschop verzamelde oude voorwerpen uit Friesland. Hij gebruikte ze bij de compositie van zijn schilderijen. Objecten zoals de stoel en de lessenaar op dit schilderij zijn in andere werken terug te vinden. Bisschop hield van dramatische voorstellingen, waarin enkele details een heel verhaal vertellen. De schaatsen en het ijs op de sloten verwijzen naar de winter. De titel duidt dat de vrouw wacht op haar man die kapitein is. Echter, hartje winter kwamen er geen schepen terug van zee. Het wachten was tevergeefs.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van staande vrouw in een interieur. De vrouw, ten voeten uit, op de linker zij gezien, staat tegen een Hindelooper lessenaar geleund, en kijkt naar buiten door het raam links in de voorstelling. De vrouw houdt een zakdoek in haar hand. Door het raam is een winterlandschap te zien. Onder het raam is een stoel, waarop een hond, bij de stoel liggen twee schaatsen op de vloer. Op de lessenaar staat een scheepsmodel, waar achter een spiegel waarin ook het gezicht van de vrouw weerspiegeld. Rechts van de spiegel hangt aan de wand een aardewerken plaquette. De vrouw is gekleed in een rode onderrok, een zwarte japon en heeft een blauw mutsje op het hoofd. Een deel van haar beugeltas is zichtbaar.; Gemerkt: l.o. in bruine verf: C Bisschop.; Versozijde: Het eiken paneel waarop de voorstelling is geschilderd is langs de randen afgeschuind. L.b. is op het paneel het visitekaartje van de kunstenaar geplakt, met in cursief de tekst 'C. Bisschop'. Daarboven restanten van een (tentoonstellings?) etiket met de tekst: 'No. ... Prijs ... Naam ...'. Verder opschriften in wit krijt en etiketten met betrekking tot de laatste veiling, waar onder een wit etiket met in blauw de naam 'Douïer'.

Identificatie
Titel
En attendant son capitaine / Seule à la maison
Objectnummer
022254
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3288
Werk
Breedte
58.5 cm
Hoogte
76.8 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Christoffel Bisschop (kunstschilder)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)Oak is the wood of Quercus robur. The wood is hard and highly resistant to water. It has been widely used in northern Europe in construction, for ships, furniture and panels. (Conservation Dictionary)Oak wood is the wood of the oak tree. Oak is a very durable type of wood with wide pores, and with wide glistening mirrors when cut on the dead end. It is important material for beams, hoods, frames, doors, paneling and the like. Very widely used until the 17th century, nowadays it is expensive due to its scarcity and almost completely replaced by softwood. It is easy to cut and therefore suitable for making furniture. For paneling, people liked to use wagon shot and split planks. Oak wood was usually designated by its place of origin or transit port: e.g. Deventer wood, Zutphen planks, Hasselt wood (supplied along the Overijsselian Vecht), Rhenish oak, Wesel wood (supplied along the Lippe, Ruhr and Rhine rivers), Brabant wood. Nordic oak wood came from northern Germany and the Baltic countries. In the eastern Netherlands a lot of native oak was processed. Nowadays mainly French, Westphalian and Slavonian oak is in trade. (Haslinghuis)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 oktober 1996
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden