Datering
Maker onbekend

Raahuistoren Voorstraat, Harlingen. Raadhuistoren te Harlingen

Raadhuistoren gezien vanuit straat langs gracht met bomen. Sinds 1966 heeft deze toren een uitsluitend automatisch spelend klokkenspel gegoten door Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel (In 1975 uitgebreid tot 26 klokken).

Identificatie
Titel
Raahuistoren Voorstraat, Harlingen. Raadhuistoren te Harlingen
Objectnummer
F015391
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-33719
Over
Onderwerpen
  • Straat
    Weg van zeer plaatselijk belang, gelegen binnen bebouwd gebied. (BRT)
  • Raadhuis
    Gebouw waar burgemeester en vroedschap, de raad, bijeenkwam, en waar door de schout of vierschaar recht werd gesproken, rechthuis. De naam werd ook in steden gebruikt. (Haslinghuis)Building where mayor and vroedschap, the council, met, and where justice was administered by the bailiff or vierschaar, court house. The name was also used in towns. (Haslinghuis)
  • Klok (idiofoon)
    Een rond, schaalvormig metalen voorwerp in de vorm van een klok of halve bol al dan niet met klepel. Het produceert een heldere klank door beweging van de bel of door het aanslaan ervan met een hamer-tje. In het klooster was de bel onmisbaar bij het aangeven van het dagritme van bijvoorbeeld het opstaan en naar bed gaan, het persoonlijk en het gemeenschappelijk gebed, de maaltijden. In sommige streng gesloten zusterkloosters was het de gewoonte een handbel (een bel met een steel) te luiden wanneer een vreemde aanwezig was in het klooster. Deze werd door een van de zusters met belgelui vergezeld opdat de overige zusters zich tijdig konden terugtrekken.Metalen instrument tot het voortbrengen van een bepaald geluid, meestal in de vorm van een om-gekeerde beker waarvan de rand zich verbreedt. Wordt aangeslagen door een erin opgehangen klepel of door een hamermechanisme. Een klok hangt, in tegenstelling tot een bel, altijd op. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Gracht
    Grachten zijn in oorsprong uitgravingen van de bodem om een burcht of stad ter verdediging daarvan. Met de vrijgekomen grond werd een wal opgeworpen of het binnengelegen terrein verhoogd. In laaggelegen terrein vult de gracht zich met water. Na de Middeleeuwen, met bijvoorbeeld de groei van Amsterdam, veranderde de betekenis in gegraven waterloop in het algemeen. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Harlingen

Trefwoorden