Datering
Maker onbekend

Monnikendam, Waag en Oude Toren.

De Waag en daarachter de Speeltoren die werd voltooid in 1591. Het klokkenspel is uit 1596 van Peter II van de Ghein en speelt nog steeds boven het stadje.

Identificatie
Titel
Monnikendam, Waag en Oude Toren.
Objectnummer
F016526
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-34791
Over
Onderwerpen
  • Waaggebouw
    Waaggebouwen zijn hallen waarin evenaars of balansen staan opgesteld voor het door de overheid afwegen van handelswaren, ook van wagenvrachten en vee. Daarom zijn waaggebouwen vaak vrijstaand, aan drie of vier zijden voorzien van ruime ingangen en van een of meer luifels. Gewoonlijk bevonden zich boven de weeghallen verdiepingen voor bestuursruimten en gelagzalen. Waaggebouwen kunnen ook onderdeel uitmaken van een complex zoals een stadhuis.
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.Triangular top of a wall or wooden wall placed in front of the roof, later in esp. the entire triangular capped front wall of a house or the front wall in general, even if the wall is horizontally capped. Finally, front, rear, side and fire facades are referred to. However, without further designation, facade means front facade. The aesthetic effect of the facade rests largely on the proportion and distribution of closed and open parts (dams, windows) and on the articulation: horizontally by mouldings, friezes, etc., vertically by columns, pilasters, risalites.
  • Klok (idiofoon)
    Een rond, schaalvormig metalen voorwerp in de vorm van een klok of halve bol al dan niet met klepel. Het produceert een heldere klank door beweging van de bel of door het aanslaan ervan met een hamer-tje. In het klooster was de bel onmisbaar bij het aangeven van het dagritme van bijvoorbeeld het opstaan en naar bed gaan, het persoonlijk en het gemeenschappelijk gebed, de maaltijden. In sommige streng gesloten zusterkloosters was het de gewoonte een handbel (een bel met een steel) te luiden wanneer een vreemde aanwezig was in het klooster. Deze werd door een van de zusters met belgelui vergezeld opdat de overige zusters zich tijdig konden terugtrekken.Metalen instrument tot het voortbrengen van een bepaald geluid, meestal in de vorm van een om-gekeerde beker waarvan de rand zich verbreedt. Wordt aangeslagen door een erin opgehangen klepel of door een hamermechanisme. Een klok hangt, in tegenstelling tot een bel, altijd op. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Monnickendam

Trefwoorden