Datering

Bovenstukje van schort

In Hindeloopen is het schort een onderdeel van de vrouwendracht. Altijd werd het schort gedragen, zowel in het dagelijkse leven, alsook wanneer de vrouwen zich voor feestelijke gelegenheden op hun fraaist hadden aangekleed. Het schort, skerteldook of boezelaar, heette in het Hindeloopers een "bame", en was gemaakt van bonten (kleurig geruite Indiase katoen) of van wol met een geruit bovenstukje "het stik". Het geruite bovenstukje, oorspronkelijk bedoeld om een dik wollen schort makkelijk te kunnen plooien, kreeg later ook een sierfunctie. De kleurstelling van de bontjes was een duidelijk kenteken van de rouwgraad, waarin men verkeerde. De rouw kon wel 8 jaar duren en men kende 8 stappen van "verlichting". Bij zware rouw werd donkerblauw en zwart gedragen. Langzaamaan werd dit blauw lichter, eerst door vermenging met lichtblauw, daarna met wit, vervolgens met rood; uiteindelijk was het blauw geheel uit het rood verdwenen en werd de roodbonte stof weer gebruikt.

Het stukje is van bont gemaakt, wit met blauwe ruitstrepen, aan de bovenzijde zijn fijne plooitjes met een rijgdraad vastgezet, links en rechts staan respectievelijk de initialen: N -S gewerkt in blauwe zijde, voor in lichte rouw.

Identificatie
Titel
Bovenstukje van schort
Objectnummer
003046
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-357
Werk
Breedte
51.5 cm
Lengte
17 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 februari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden