Datering

Watersnood 1916. Dijkbreuk. Bij Katwoude

De dijkdoorbraak van de watersnood 1916 bij Katwoude. Links personen op de doorgebroken dijk. De watersnoodramp van 1916 is één van de eerste rampen in Nederland die op grote schaal fotografisch is vastgelegd. Er werden onder andere prentbriefkaarten gemaakt en de opbrengst hiervan was voor de slachtoffers. ‘In den dijk van den Katwouder Polder ontstond omstreeks kwart over vier in den nacht de eerste doorbraak. In de nabijheid van nummerpaal 17 viel eene reeks van drie doorbraken met een gezamenlijke lengte van 120 m. De grootste diepte was 11 à 12 m. De grondslag van de dijk uit veen en klei werd honderden meters landinwaarts meegevoerd. Door deze doorbraken stroomde de geheele Polder Katwoude onder en evenzoo de Zuidpolder...’ aldus de ingenieurs Ramaer en Wortman van Rijkswaterstaat in hun verslag over de stormvloed.

Identificatie
Titel
Watersnood 1916. Dijkbreuk. Bij Katwoude
Objectnummer
F018025
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-36182
Over
Onderwerpen
  • Watersnood
    Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
  • Dijk
    Opgeworpen wallichaam, dat het land tegen het buitenwater (zee of rivier) moet beschermen of dat een droge passage door nat gebied mogelijk moet maken. (Thesaurus landschap)
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Katwoude
  • Katwoude
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden