Datering
Maker Albert Dekema

Zeegezicht, Enkhuizen

Vissersschepen verlaten de havenmond bij de Harlingersteiger, gezien vanaf de wester havenhoofd. De staand-netvissers gaan naar zee om hun netten binnen te halen. Links de kop van de Harlingersteiger, daarachter een Urker met schokker en rechts een botter met vletten.

Identificatie
Titel
Zeegezicht, Enkhuizen
Objectnummer
F018941
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-36987
Over
Onderwerpen
  • Schokker (vaartuig)
    Nederlands platboomd vissersvaartuig van de Zuiderzee, vooral gebruikt tussen Enkhuizen, Lemmer, Vollenhove, en Elburg. Het schip heeft een in de langsrichting licht gebogen vlak. De voorsteven is zeer licht gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het gladde boord valt breed open. Het boeisel valt binnenwaarts. De voorsteven is gedubbeld waardoor het massieve aanzicht van dit onderdeel versterkt wordt. Het voorschip is gedekt tot aan de mast. In het ruim is een bun. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)
  • Botter
    Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)
  • Ansjovisjol
    Fries vissersvaartuig uit Stavoren en Molkwerum, ook wel herfst- of fuikenjol genoemd; zij is een variant van de Staverse jol en werd i.h.b. gebruikt voor de ansjovisvisserij waarvoor lichte, fijne netten nodig waren; deze jollen waren rond 1900 in de vaart; de oudste typen werden gesleept, maar later werden ze getuigd met een sprietzeil en een fok die op de steven vast zat.
  • Zeegezicht
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Vervaardiging
Maker
  1. Albert Dekema ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden