Datering
Maker Tjipke Visser

Kop van Volendammer visser; 'Ouwe Plat'

Tjipke Visser, afkomstig uit Workum studeerde in Amsterdam waar hij in de avonduren boetseerde bij de beeldhouwer J. Mendes da Costa. Hoewel hij niet als zijn leermeester grote naam maakte is zijn werk vernieuwend te noemen. Vanaf 1902 werkte hij regelmatig in Volendam en vanwege deze onderwerpskeuze is zijn werk binnen de muren van het Zuiderzeemuseum terechtgekomen. Een vijftal werken van zijn hand is in het bezit van het Zuiderzeemuseum. Het gaat echter in twee gevallen om beeldhouwwerken, beide in hout. Zijn grote liefde voor hout uitte hij niet alleen in de vele en zeer diverse snijwerken die hij maakte maar ook in houtsneden. Een drietal van dit soort werken van Vissers hand bevindt zich in depot. In twee gevallen gaat het om een Volendamer thema en in het laatste geval om een Marker thema. Ook maakte hij portretten in hout, deze werden gesneden uit een groot stuk, en waren slechts van een kant te bekijken.

Portret van een man aan de achterzijde afgesneden. De man draagt een sjaal, de achterzijde van het werk is uitgehold, dit om de werking van het hout tegen te gaan. De man heeft een mager gezicht en kijkt star voor zich uit. Het stuk bestaat uit twee delen, de vooren achterzijde. Deze zijn met houten pinnen aan elkaar bevestigd. Het stuk is aan de achterzijde gesigneerd 'Tjipke Visser'

Identificatie
Titel
Kop van Volendammer visser; 'Ouwe Plat'
Objectnummer
006376
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
  • beeldhouwwerk
    Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
  • portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3938
Werk
Breedte
30.5 cm
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Tjipke Visser (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)Oak is the wood of Quercus robur. The wood is hard and highly resistant to water. It has been widely used in northern Europe in construction, for ships, furniture and panels. (Conservation Dictionary)Oak wood is the wood of the oak tree. Oak is a very durable type of wood with wide pores, and with wide glistening mirrors when cut on the dead end. It is important material for beams, hoods, frames, doors, paneling and the like. Very widely used until the 17th century, nowadays it is expensive due to its scarcity and almost completely replaced by softwood. It is easy to cut and therefore suitable for making furniture. For paneling, people liked to use wagon shot and split planks. Oak wood was usually designated by its place of origin or transit port: e.g. Deventer wood, Zutphen planks, Hasselt wood (supplied along the Overijsselian Vecht), Rhenish oak, Wesel wood (supplied along the Lippe, Ruhr and Rhine rivers), Brabant wood. Nordic oak wood came from northern Germany and the Baltic countries. In the eastern Netherlands a lot of native oak was processed. Nowadays mainly French, Westphalian and Slavonian oak is in trade. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 juli 1958
Licentie
All rights reserved
Locaties
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM , Wim Zandbergen

, –