Datering
Maker onbekend

Wieringen. - Zuiderzeewerken.

Gezicht op het dorp De Haukes met gezicht op een directiegebouw van de Dienst der Zuiderzeewerken (grote gebouw rechts). Het lange gebouw in het midden is een wierschuur.

Identificatie
Titel
Wieringen. - Zuiderzeewerken.
Objectnummer
F022491
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-39943
Over
Onderwerpen
  • Zuiderzeewerken
  • Wierschuur
    Wierschuren zijn schuren waarin zeegras wordt opgeslagen, verwerkt en gedroogd. Vanaf de 12e eeuw werd op het eiland Wieringen zeegras, ofwel wier, verwerkt tot vulmiddel voor kussens, stoelzittingen en matrassen. Daarnaast werd wier gebruikt als isolatiemateriaal en zelfs als versterking in dijken. Het wier moest gedroogd en samengeperst worden en dat gebeurde in zogenaamde wierschuren. (www.monumenten.nl/verhalen/wierschuur-nieuwland-de-allerlaatste-kans)
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • De Haukes
  • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden